Op zaterdag 26 april verschonen we op diverse evenementen in de hele wereld minstens 8.302 kinderen in een schone wasbare luier. Daarmee wordt dan een nieuw wereldrecord gevestigd. In 2014 nemen we op maar liefst acht locaties in België deel aan de ‘Great Cloth Diaper Change’.

Met het initiatief wordt wereldwijd de aandacht gevestigd op de wasbare luier als goedkoop, gemakkelijk en milieuvriendelijk alternatief voor de wegwerpluier. Een wasbare luier is hip en helemaal van deze tijd.

De Great Cloth Diaper Change (GCDC) werd drie jaar geleden voor het eerst opgezet door de Amerikaanse Real Diaper Association (RDA), een non-profit organisatie die zich sterk maakt voor het gebruik van wasbare luiers. Met deze wereldrecordpoging brengt de RDA ieder jaar de wasbare luier in alle werelddelen in de media en wordt keer op keer bewezen dat steeds meer ouders kiezen voor de ecologisch en economische vriendelijke wasbare luiers. Wasbare luiers bieden dan ook heel wat voordelen in vergelijking met wegwerpluiers.

Ze zijn goedkoper, net zo gemakkelijk in gebruik, beter voor de billetjes van de baby en zijn zeker ook beter voor het milieu. Wegwerpluiers veroorzaken een gigantische afvalberg van minstens 1.000 kg per kindje. Daarnaast bevatten ze heel wat niet-hernieuwbare grondstoffen. Juist vanwege de milieu impact subsidiëren veel Vlaamse gemeenten het gebruik van wasbare luiers.

De nieuwe editie van de Great Cloth Diaper Change vindt plaats op zaterdag 26 april, om klokslag 11 uur. Dit jaar zijn er Belgische evenementen in Antwerpen, Beerse, Brugge, Brussel, Gent, Hoegaarden, Kortrijk en Leuven. Al minstens 1 locatie meer dan vorig jaar. Tot 1 april 2014 kunnen locaties zich nog aanmelden via de website van de Great Cloth Diaper Change.

Vorig jaar erkende Guinness World Records het record met 8.301 kindjes die wasbaar verluierd werden op 181 locaties over de hele wereld. In het totaal waren er wereldwijd meer dan 10.000 verschoningen op meer dan 200 lokale GCDC-edities, maar niet overal werd het door Guinness opgelegd minimum aantal van 25 deelnemers gehaald.

Om iedereen de kans te geven hun kindje (kleiner dan 1 meter) in een wasbare luier te verschonen op 26 april om 11 uur, steunen de ‘wereldrecord poging locaties’ ook kleine initiatieven. Geïnteresseerden die niet in de buurt van één van de 8 onderstaande locaties wonen, kunnen via een speciaal daarvoor opgerichte Facebook pagina contact leggen om ook hun bijdrage mee te laten tellen met de onofficiële telling.

De recordpoging zelf vindt stipt om 11u plaats, maar deelnemers kunnen best met hun locatie naar keuze afstemmen wanneer het evenement begint. Op de meeste plaatsen worden de deuren al om 10u of 10u30 geopend.

Voor meer informatie over de diverse lokale evenementen in België kan u terecht bij:
Antwerpen: Klein Spook, info@kleinspook.be (0473 93 83 24)
Beerse: EngeltjeBengeltje.com, info@uitwasbareluiers.be (0474 089 586)
Brugge: Koekedoe,  info@koekedoe.be
Brussel: Zwanger in Brussel, info@zwangerinbrussel.be
Gent: Klein Spook, info@kleinspook.be (0473 93 83 24)
Hoegaarden: EcoBaby, ecobaby@ecobaby.be (0498 653 625)
Kortrijk: Grace is Green, info@graceisgreen.com en Het Luierlijntje, luiers@hotmail.be (0485/576367)
Leuven: Doekjes en Broekjes, info@doekjesenbroekjes.be (016 50 90 71)

Voor interviews kunt u contact opnemen met Lotte Braem (van Volle Maan, Brussel): lottebraem@gmail.com en 0473/18.46.11(info@expertisecentrum-vollemaan.be)

www.greatclothdiaperchange.com

www.Facebook.com/Great-Cloth-Diaper-Change-2014-Belgie